Blog SJ Watson

“Ik ben morgen geboren. Vandaag leef ik. Gisteren werd mijn dood.”

Parviz Owsia

“Een topdebuut van hoog niveau”  

de Volkskrant

“Ijzersterke psychologische thriller”

de Morgen

Voor ik ga slapen

Voor ik ga slapen gaat over een vrouw, Christine. Zij wordt elke ochtend wakker zonder dat ze zich kan herinneren waar ze is. Sterker nog, ze herinnert zich de laatste 20 jaar niet meer. Ze herkent de kamer niet waar ze is en ze herkent de man niet naast wie ze ligt. Als haar man Ben wakker wordt, vertelt hij haar welke dag het is en wat haar ritueel is. Ook heeft hij een memo bord gemaakt met belangrijke zaken. Daarna vertrekt hij naar zijn werk en gaat Christine op onderzoek uit.

Ze ontdekt een telefoonnummer. Het is van haar psycholoog, maar ze mag het niet aan Ben vertellen. Terwijl ze contact opneemt met de psycholoog Dr. Nash komt ze achter steeds meer feiten. Is Ben wel wie hij zegt dat hij is. Dr Nash vertelt over haar dagboek. Samen hebben ze afgesproken dat ze een dagboek zal bijhouden. Ze begint te lezen en duikt in haar leven. Langzamerhand komen we steeds meer te weten van haar leven. Het dagboek was een opdracht van haar psycholoog. Elke dag schrikt ze namelijk weer wakker zonder zich iets te herinneren en dit schrijft ze op in haar dagboek. We komen steeds verder in Christine’s leven en het verhaal neemt bizarre wendingen. Het einde van het boek is zoals een echte psychologische thriller behoort te eindigen, maar dat ga ik nog niet verklappen. Daarvoor moet je het boek eerst zelf lezen.

Mijn mening

Voor ik ga slapen is echte een psychologische thriller. Het meest bijzondere is dat het verhaal zich eigenlijk op 1 dag afspeelt. We volgen Christine vanaf het moment dat ze wakker wordt. Daarna gaat ze lezen in haar dagboek. In het begin dacht ik dat de herhaling wat verveeld zou raken. Elke dag wordt ze wakker en weet ze niet meer wie ze is. Toch is het verhaal op zo’n manier geschreven dat je door blijft lezen. Je wilt toch weten wat er gaat gebeuren en hoe het precies zit. Dat vind ik toch knap van een schrijver. Zeker gezien het feit dat het het debuut van SJ Watson is.

Het verhaal maakt een paar interessante wendingen zodat het toch interessant blijft om te volgen. Ook het einde is niet helemaal voorspelbaar. Dat maakt het een leuk boek. Ik hou wel van spannende boeken, maar het liefste dan thrillers of detectives. Dit boek is vooral bizar, zo ook het einde. Het is geen detective. Toch kun je het niet snel laten liggen. Ik had het ook snel uit. Een heerlijk boek om zo eens lekker in een zonnig weekend te lezen bij het zwembad of in het park. Af en toe is dat gewoon erg lekker toch?

Ik geef het boek 3 sterren.

S.J. Watson

Voor ik ga slapen

Oorspronkelijke titel: Before I go to sleep

ISBN: 9789041417244

Uitgever: Ambo|Anthos

Verschenen: 2011

Categories:

Tags:

Comments are closed