Het knappe van Smits roman is dat je echt helemaal in het huwelijk zit van die twee ambitieuze roekelozen en trouwelozen. Maar ook beleef je prachtig mee hoe de wereld er in en even na de Eerste Wereldoorlog voor staat.

Veronica Gids

Smit beschrijft de magneetwerking tussen de twee sterren invoelend en geeft de lezer in één moeite door iets mee van de tijdgeest van toen, met de Eerste Wereldoorlog in aantocht en de opkomst van de film als massamedium.

Trouw

De Eerste Vrouw

Het boek beschrijft de liefdesrelaties tussen twee vergeten iconen, Geraldine Farrar en Lou van Tellegen. Zij was de diva van de internationale operahuizen, die had gezworen nooit te trouwen. Hij was de vechter, de gokker, de hartenbreker met het engelengezicht die furore maakte op het toneel. Lou van Tellegen was Nederlands eerste echte Hollywood-ster, maar nooit echte roem genoten nadien. Samen vormden zij in de jaren 20 één van de meest legendarische artiestenkoppels allertijden. Dit alles speelt zich af in de periode dat ook de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Susan neemt ons mee in deze tijd en op de achtergrond worden de feiten van de oorlog werkelijkheid.

Samen maken ze (stomme) films, in New York en Hollywood. Van Tellegen, eigenlijk geen groot acteur, was niet bestand tegen alle verleidingen in de wereld van de kunst. Terwijl Farrar zich koste wat kost voor het werk inzette. Met haar moeder als coach en manager leidde zij het leven van een ster. We worden meegenomen in hun stormachtige relatie. Ondertussen woedt de oorlog door, verliest Europa haar onschuld en krijgt de vrouwenbeweging langzaamaan steeds meer voet aan de grond. Een historische roman, zo mag deze wel genoemd worden, met een dramatisch einde.

Wat vind ik van het boek?

We bevinden ons in een bizarre tijd; het corona-tijdperk. Verplicht thuis zijn, niet veel naar buiten, alleen voor het hoognodige en af en toe een wandelingetje. Natuurlijk kun je dan voor de buis blijven hangen, maar is het nu ook niet heerlijk om er een goed boek bij te pakken? Daarom ga ik door met deze boekenblogs. Ik heb een zwak voor vrouwelijke schrijvers. Niet bewust, maar ik kwam er achter toen ik een lijstje ging maken voor potentiele blogs. Ik lees veel boeken van vrouwelijke schrijvers, en nog erger… met vrouwen in de hoofdrol. Iets met spiegelen en jezelf reflecteren? Deze vrouwen hebben wel allemaal een randje. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, juist de zwakke kant is interessant. Deze keer heb ik gekozen voor “De Eerste Vrouw” van Susan Smit. Later zal ik ook over een ander boek van haar bloggen, aangezien ik graag van haar lees. Ben jij ook stiekem fan? Dan zit je hier goed.

“De Eerste Vrouw” kwam ik tegen in de Bibliotheek. Alleen al de voorkant vond ik prachtig. Ik hou van vintage. De foto op de voorkant van Geraldine Farar had wel mijn oma kunnen zijn. Eigenlijk was ik toen al verkocht. Ik wist dat ik dit boek heel graag wilde lezen. Als je Susan Smit eerder hebt gelezen, ben je bekend met haar schrijfstijl. Eerlijk gezegd, moet ik daar altijd weer even aan wennen.

Susan houdt van beschrijvingen. Zij is romantisch van aard, dat is duidelijk. Dat houdt voor mij in dat ik altijd weer even moet inkomen. Het eerste gedeelte van het boek is beschrijvend en geeft mij het gevoel dat ik even moet doorbijten. Toch had ze me al snel geïntrigeerd. Ik wilde weten wie die Geraldine was en wat trok haar zo aan in Lou. Eigenlijk weet ik het wel. Zijn we allemaal wel niet eens voor die hele foute man gevallen? Ook weet je dan gelijk: dit gaat een keer fout. Toch hou ik heel lang hoop. Wie weet deze keer niet?

De hoofdstukken zijn geschreven vanuit twee oogpunten, vanuit de ik-vorm van Lou en vanuit de ik-vorm van Geraldine. Dat heb ik niet als vervelend ervaren. Daardoor word je eigenlijk meegezogen in deze tijd, en wat vind ik deze tijd heerlijk! The Great Gatsby, de Charleston…. Ik hou er zo van. Waar ik ook van hou, zijn de geschiedenisfeiten die gebruikt worden. Het hoeft van mij niet allemaal fictie te zijn. Ik zoek namelijk graag tussendoor wat op. Zo heb ik natuurlijk Geraldine en Lou gegoogled. Lou is, zoals ik al vreesde, niet oud geworden. Het verhaal speelt zich ook af tijdens de oorlog en ook dit voel je en proef je aan alles. Het zijn de kleine feiten, die de situatie zoals die was, goed weergeven.

Ik vond dit echt een heerlijk boek om te lezen. De combinatie van enkele feiten en een flinke dosis romantiek maken het verhaal goed leesbaar en makkelijk te volgen, zonder dat je het gevoel hebt een biografie of geschiedenisboek te lezen. Van mij heeft dit boek echt 5 sterren gekregen en kan ik het boek “de Eerste Vrouw” aan iedereen aanraden.  

Veel leesplezier!

Ik geef het boek 5 sterren *****

Susan Smit

De Eerste Vrouw

Uitgever: Lebowski

Jaar: 2016

ISBN: 9789048832170

Leestip! Lees als e-book bij de Bibliotheek.

Categories:

Comments are closed