Ken je dat? Je bent een stuk aan het lezen geschreven door een kennis of collega. De informatie is heel nuttig, maar het staat vol met taalfouten. De spelling klopt totaal niet. Ik ben gelijk geirriteerd. Ik ben geen streber of wereldverbeteraar, maar bij taalfoutjes ga ik toch snel alles verbeteren. Ben ik de enige die dit ziet? Valt niemand hierover? We leren toch allemaal spelling op de basisschool? Blijkbaar is het zo makkelijk nog niet.

We hebben natuurlijk allemaal wel eens haast, dat overkomt mij ook heus wel eens! Toch kost het slechts een minuut om even je spelling na te kijken. Microsoft WORD geeft het tegenwoordig zelfs netjes aan. Maar is de Nederlandse taal dan toch heel moeilijk?

Bij zinnen als “ik wordt” of “ik heb me verbaast” gaan bij mij de haren recht overeind staan. De d’s en t’s zijn bij mij erin gestampt. Dictee vond ik vroeger ook altijd heel leuk om te doen. Het nationale dictee ben ik dan weer niet zo goed in. Met de nieuwe spelling ga ik ook nog wel eens de fout in. Of ‘on-spelbare’ woorden, waarom schrijf je dat toch in hemelsnaam zo? Niemand die het eigenlijk echt weet. Maar de ouderwetse stam+t, dat zou toch iedereen moeten weten. Dus ik dacht, laat ik nu nog 1x die regel even uitleggen. Ok, daar ben ik ondertussen wel op teruggekomen. Het is best een ingewikkelde regel. Vooral omdat het Nederlands allerlei uitzonderingen heeft. Meer uitzondering, dan regel zelfs.

Vandaar dat ik een paar goede websites voor jou op een rijtje heb gezet, waar het echt heel goed staat uitgelegd. Lees het nog eens heel goed en doe het dan ook noooooooit meer fout! Of laat jouw teksten lekker door ons maken. Dan komt het zeker goed.

Leer en begeer.. de websites op een rijtje

Taalhelden

Taal Oefenen

Beter spellen

En om het nooit meer af te leren, een leuk filmpje…

Categories:

Tags:

Comments are closed