‘Het boek is een liefdevolle poging tot verzoening, tot herstel en vereeuwiging van de liefde.’

NRC Handelsblad

‘Aangrijpend en meeslepend geschreven.’

Nederlands Dagblad

‘Een bijzonder boek van een bijzondere vrouw.’

Gooi- en Eemlander

Toen ik je zag – Mijn leven met Anthonie

Het verhaal begint bij hun ontmoeting, Anthonie Kamerling en Isa Hoes. Zij ontmoeten elkaar op de set van Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze worden verliefd, op het moment dat Goede Tijden één van de best bekeken Nederlandse soaps wordt. Voor de buitenwereld zijn ze een stralend stel, wat zijn ze mooi samen en zo verliefd. Verliefd dat zeker, maar er heerst ook een donkere kant. Anthonie is vaak depressief. In het begin nog niet zo vaak, maar het wordt steeds erger en zwaarder. Isa beschrijft haar leven met hem, met haar grote liefde, maar ook met  iemand die een ziekte heeft.

Anthonie begint tijdens zijn studentenleven met blowen. En als hij eenmaal samenwoont met Isa, doet hij dat nog steeds. In het begin vindt ze het wel grappig. Totdat ze er achter komt waarom hij dit doet. ‘Zo kan ik de wereld beter aan’. Zijn leven is heftig, heftiger dan dat van Isa. Dus ze snapt hem. Isa heeft altijd op de planken willen staan. Ze volgde de toneelschool en pakte allerlei acteerklusjes aan om zich op te werken. Anthonie studeerde rechten en werd uit college geplukt om mee te werken wat de grootste soap zou worden. Dat het zo’n mega succes zou worden, hadden ze nooit durven dromen. Ineens stonden ze daar met elkaar in de spotlight. Af en toe even vluchten uit de gekte noemt hij het blowen. En zo is het. Anthonie is een denker, denken in extremen, en leeft graag op het randje.

 Isa pakt andere rollen aan, ze wilt verder. Ook Anthonie krijgt andere rollen en samen groeien ze in een ander leven. Toch blijft het soms lastig voor Anthonie. Er blijft iets aan hem knagen. Zoals het gaat in een relatie zijn er ups en downs, maar als ze die samen overleven komen ze er sterker uit. Hun liefde voor elkaar overwint. Als het voor Anthonie moeilijker wordt om aan werk te komen, gaat het minder goed. Isa heeft steeds mooiere rollen en gooit zich volledig op het toneel. Anthonie gaat een zoektocht aan, maar is het een zoektocht naar werk of naar zichzelf? Ze ziet zijn gevecht met zichzelf. Terwijl Isa zwanger raakt van hun eerste kindje, is Anthonie bezig met diverse therapieën en massages om meer te ontspannen. Eigenlijk helpt niks hem. De huisarts schrijft hem Xanax voor onder het mom, alle mannen die voor het eerst vader worden zijn nerveus. Hij zoekt steeds vaker donkere plekken op of gaat nachtzwemmen. Ook als het een paar keer misgaat, gaan er nog geen alarmbellen rinkelen. De bevalling is heftig, vooral voor Anthonie. Het lijkt alsof hij in shock is. Kan hij niet gewoon blij zijn?

Het vaderschap geeft hem uiteindelijk wel een goed gevoel. Maar toch blijft het niet lang goed gaan. Ook als hun tweede kindje geboren wordt gaat dit met horten en stoten. Met Anthonie gaat het bergafwaarts. Hij krijgt vaker last van depressiviteit. Wanneer hij bij de psycholoog komt, maakt hij er een mooi verhaal zodat hij fluitend weer naar buiten loopt. In 2010 besluit Anthonie een einde te maken aan zijn leven. Het is dubbel. Ze wilt hem niet kwijt, maar ze gunt hem ook de rust. Liefde overwint alles.

Wat vind ik van het boek?

Als ik een boek moet noemen dat ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt, is het dit boek wel. Vandaar dat ik de keuze heb gemaakt, om over dit boek te bloggen. Ik ben daarin niet de enige. Er zijn ontzettend veel boekenblogs geschreven over dit boek. Met allemaal verschillende meningen. Bijzonder vind ik vooral de meningen dat het boek geschreven zou zijn voor het geld. Daar kan ik me totaal niet in vinden. Ik vraag me dan serieus af of je het boekt echt gelezen hebt.

Het boek eindigt natuurlijk triest. Dat is een gegeven, Anthonie besluit zijn leven te beëindigen. Dat is geen verrassing meer. Daar kun je van alles van vinden. Maar ik lees het als zijn enige uitweg. En dat vind ik verdrietig. Dat hij het gevoel had dat dat het enige was wat hij nog kon doen. Dat dit beter was, ook voor zijn geliefde vrouw en lieve kinderen. Hij hield van haar, dat geloof ik zeker.

Het verhaal is allereerst een liefdesverhaal. Het gaat over twee jonge mensen die verliefd worden en daarbij verschillende ups en downs tegenkomen. Het is prachtig om te lezen hoe zij hem adoreert. En niet op een obsessieve manier. Ze respecteert hem, ze ondersteunt hem, ze vullen elkaar aan waar nodig. Een prachtig portret wordt er weergegeven, zo uit het leven gegrepen.

Daarnaast is het het verhaal van iemand die ziek is. Ja, depressiviteit is een ziekte. En dan kunnen ze nog zoveel van elkaar houden, het is absoluut geen makkelijke weg is. Door de gedachtes die erbij geschreven staan, neemt Isa je mee in haar leven. Soms had ze iets niet door, maar achteraf ziet ze de tekenen. Gaat het niet altijd zo? Soms sta je zo dicht erop dat je het zelf niet ziet, totdat je afstand gaat nemen. Ik denk dat dit boek voor haar ook zo was. Een wijze van therapie. Ze kon het hele verhaal nog eens overdenken.

Dan heb ik het nog niet over de hulp die hem geboden wordt. Schrijnend vind ik dat om te lezen. Een aantal keer is de hulpvraag heel duidelijk, maar wordt er zo weinig hulp geboden die hem echt verder kunnen helpen. De wereld van de psychologische hulp is een wereld apart. Daar zitten veel haken en ogen aan, maar daar schort ook zeker nog het een en ander. Dat blijkt maar weer uit dit boek. Hij zag namelijk geen uitweg meer en dat vind ik in en in triest. Leven we niet in een hulpvaardig land? Waar we allemaal voor elkaar klaar staan? Zolang er geen taboe op staat, ja dan wel. Maar zaken zoals depressiviteit, ach doe maar normaal. Stap gewoon uit bed, want het is echt niet erg als je denkt. Geestesziektes worden nog steeds onderschat denk ik. Alleen al daarom zou iedereen dit boek eens moeten lezen. Na al die jaren ben ik nog steeds onder de indruk en zie ik dat er helaas nog niet veel verandert is.

Ik vind “Toen ik je zag” een prachtig meeslepend boek, dat iedereen eens moet lezen.

Ik geef het boek 4 sterren ****

Isa Hoes

Toen ik je zag – Mijn leven met Anthonie

Uitgever: Ambo Anthos

ISBN 9789026334115

Jaar: 2015

Ook te leen als e-book bij de ONLINE BIBLIOTHEEK

Categories:

Tags:

Comments are closed